Els gegantons

 L'Ester i l'Omar petits

La seva aparició fou fruït d'una campanya de micromecenatge en el marc de la creació del Desembarcament Petit, per la Festa Major del 2016. La comissió vam creure que era necessari disposar de les rèpliques dels gegants per tal de generar un acte infantil a l'alçada del Desembarcament! adult. Van ser construïts al Taller Gabins de Torelló i al cavallet hi consten els noms de totes les persones, comerços i entitats que els van fer possibles.

La colla de portadors és oberta a tots els nens i nenes majors de 7 anys

Clica aquí per a portar els gegantons!

Van ser estrenats a l'acte de Presentació de la Festa Major 2016, al Teatre de l'Espai l'Amistat, que va tenir format de Musical. Des d'aleshores, cada curs escolar són acollits per una escola del municipi: el curs 2016/2017 van estar a La Salle, en agraïment a llur AMPA, que va contribuir a la seva creació. Els cursos següents van estar a La Lió, la Mar Nova i El Pilar. El curs 2020/2021 van restar a la Fàbrica del Gas a causa de la pandèmia i el curs 2021/2022 són a l'Escola Montserrat.

Hi arriben al setembre, on els geganters cedeixen els mocadors i les faixes als alumnes de l'escola. Aquests són els encarregats de cuidar i fer ballar els gegantons en les festes de l'escola: Nadal, Carnaval, festa de la primavera, etc. Fins que a la festa de final de curs són els alumnes els que tornen les faixes i els mocadors als geganters, com a símbol de retorn de les figures.


El protocol de les figures recull els actes en què han de participar:

- La Festa dels 100 dies, el dissabte més proper al compte enrere per a Festa Major, cent dies abans de Sant Cristòfol.

- Cercavila Infantil del Rebombori, la festa de la cultura popular i tradicional organitzada per De bòli!, la coordinadora de colles de Premià de Mar. Té lloc al matí del primer diumenge de juny.

- El Seguici Infantil i l'Eufòria Petita, per donar pas a l'inici de la Festa Major, el dia abans del dimecres més proper a Sant Cristòfol.

- El Saqueig infantil, el dimecres més proper a Sant Cristòfol. Té lloc després del Desembarcament Petit i acaba a la Plaça de l'Ajuntament, en què realitzen el ball de l'atac, en què els pirates guanyen la batalla.

- La Revolta, el divendres següent al Desembarcament. Cada gegantó participa en la cercavila del seu bàndol i es troben a plaça per a la batalla de confetti.

- L'expulsió, el diumenge següent al Desembarcament. Cada gegantó participa en la cercavila del seu bàndol i es troben a plaça per a la batalla de farina. En acabat es dirigeixen fins a l'ajuntament, on té lloc el canvi de bandera.

- La visita al Casal Benèfic Premianenc, en què les colles infantils visiten als seus usuaris.

A dia d'avui, els gegantons no han sortit mai de Premià de Mar. Les sortides que han fet fora del calendari protocol·lari han estat organitzades per les escoles que els tenien en custòdia a excepció de la cercavila de 2016, que es va fer en agraïment als comerços mecenes.