El ritual de la Festa

 La Festa Major de Premià de Mar recorda i recrea les invasions pirates que amenaçaven la costa del Mediterrani entre els segles XVI i XVIII. Durant aquests dies, els pirates com a invasors i els premianencs com a defensors es converteixen en l’eix d’ambientació de la festa. Els pirates invaeixen Premià quan aquesta celebra la setmana de Sant Cristòfol (10 de juliol): els premianencs, amb l’Ester i en Martí al capdavant, s’organitzen per defensar el poble. Els pirates, encapçalats per l’Omar, desembarquen a Premià, aconsegueixen conquerir-lo i s’hi instal·len durant cinc dies. Tot Premià està ocupat? No, un petit reducte de premianencs resisteix i intenta fer fora els pirates i recuperar tots els hostatges (la Revolta). El darrer dia de la Festa Major, ara sí, els premianencs aconsegueixen reunir prou forces i expulsar els pirates definitivament. Premià, un any més, ha guanyat als pirates i aconsegueix expulsar-los.


DIES PREVIS

- Estampació de banderes: la premianenca blanca amb l'escut de Premià blau, amb un vaixell de vela; la pirata negre amb la mitja lluna blanca.

-Inauguració de l'exposició fotogràfica de la Festa Major anterior, organitzada pel Grup Fotogràfic Argent.


DURANT LA FESTA

- Poble pescador. Si passegeu pels carrers Sant Antoni, Miquel Moragas, Eixample i Sant Pau podreu reviure un autèntic poble pescador i del Premià de fa quatre segles gràcies als veïns de dits carrers. 

- Refugi Premianenc. Al carrer Rd. Paradeda (davant del Patronat) hi ha el punt de trobada de la resistència premianenca, amb una zona de bar, tallers, jocs, concerts d'arrel tradicional...DIMARTS

Seguici InfantilLes colles infantils de cultura popular enceten el ritual de la festa amb aquesta primera cercavila. Inici 18:15h. Recorregut: Pl. Nova > C/ de la Plaça > C/ Sant Cristòfol > C/ Rectoria > Pl. Ajuntament.

- Eufòria petitaCreat a imatge de l'acte adult, les colles de la ciutat dansen alhora mentre repiquen les campanes per celebrar que comença la Festa Major. En acabar, la cançó de la Festa Major de la Trinca, que dona pas a una tarda de festa per a tots els públics. Inici 19h Plaça Ajuntament.


- Sopar popular de carmanyola a la Pl. Nova.

- Seguici Nocturn. Amb el so del tercer coet, el seguici festiu es dirigeix cap a la Plaça de l'Ajuntament. Inici: 23:15h. Recorregut: Pl. Nova > C/ de la Plaça > C/ Sant Cristòfol > C/ Marina > C/ Gibraltar > Pl. Ajuntament.

- Eufòria. Inspirats en els moments vibrants de l'entrada de St Fèlix de Vilafranca o Sta Tecla a Tarragona, totes les colles de cultura popular dansen alhora, a la Plaça de l'Ajuntament, durant cinc minuts en una barreja de músiques a la qual s'hi sumen el repic de campanes i l'enlairament de coets. A les 00h, quan ja és oficialment Festa Major, sona l'himne de la Trinca i la plaça s'omple d'eufòria i comença la primera nit de ball. Inici: 23:55h. 


DIMECRES

- Repicada de campanes i enlairament de coets. A les 12h, a la plaça de l’Ajuntament, les campanes i l’espetec dels coets són els sons inequívocs que la festa ha arribat a Premià.

- Sardanes. A les 18 h, a la plaça de l’Ajuntament, gràcies als Amics de la Sardana.

- Pa amb vi i sucre. A les 19 h, a la plaça de l’Ajuntament, té lloc el berenar més tradicional de la nostra Festa Major. Agafeu forces amb una bona llesca de pa amb vi i sucre per viure la nit que ens espera.

- Anada al pregó. Cap a les 19.30 h, dues cercaviles surten cap a la plaça de l'Ajuntament. Tradicionalment hi han participat un grup de tabalers en una, i els gegants Martí i Ester amb els grallers a l'altre.

- Pregó i Alerta Premianenca. A les 20h, a la Plaça de l'Ajuntament, a càrrec de l'entitat de l'any. Acabat el pregó, s'avisa a la població de la presència de vaixells forans a la costa. L'Ester i en Martí conviden a tothom a la festa de la platja. Tradicionalment, un grup de grallers acompanya en Martí i l'Ester fins a la platja.

- Festa premianenca. S'apropa Sant Cristòfol i els premianencs s'apleguen a la platja per celebrar-ho a ritme de danses tradicionals, ball de bastons, de cintes, castellers... Comença a les 21h, alhora que els pirates es concentren a l'espigó.

- Moros a la costa! Desembarcament dels pirates, amb la presència de diversos grups de rem i de trabucaires. En tocar terra, l'Omar té el seu primer enfrontament amb l'Ester i en Martí. Amb el so de l'himne pirata comença la cercavila d'El saqueig!, en què els els premianencs fan barricades i els pirates saquegen diverses cases. Hi participen els gegants, els trabucaires i els tabalers, a més de la comitiva premianenca i la pirata, amb llurs carrosses. Tradicionalment, els pirates oferien caipirinya als assistents. En arribar a l'ajuntament, els pirates s'enfilen, amb cordes, al balcó, a on canvien la bandera premianenca per la pirata mentre sona el seu himne. A continuació té lloc l'espectacle Premià Ciutat Pirata en què s'hi realitza el primer ball dels capgrossos, el de l'Atac, que guanyen els pirates. A la 1h, comencen els concerts a l'escenari de la platja. Inici: 22h. DIJOUS 

- Desembarcament petit. El ritual és el mateix, però protagonitzat per infants.- Quinto Pirata

- Ball Pendó, amb punxadiscs panxanguero, amb música de tots els temps.


DIVENDRES

- Tarda de Mercat d'esclaus, organitzat per l'esplai i el cau de Premià de Mar. Realitzant diverses proves i tallers, podràs optar als millors premis.

- La Revolta. Des de les places Oriol Martorell i dels Escacs, les dues comitives, amb els gegants i gegantons, els tabalers i els grallers, es troben per a fer la batalla de confetti. Abans, els capgrossos dansen el Ball de la Revolta.

- Ball Tronera. Concert d'orquestra, amb una primera part de saló i una segona de versions. Inici: 23:30h.

-Nit de Dj's a la platja.


DISSABTE

- Remuntada. Cercavila amb tabalers de la platja fins al porxo de la Lió. Inici: 6:30h.

- Ruixadeta. Comença amb el Bon dia d'Els Pets i, sota l'aigua freda de la cisterna, el Dj amenitza la remullada.

- Primera jornada de la fira d'artesans, al poble pescador (casc antic).

- Subhasta de peix, a les 10:30h a la Plaça de l'Ajuntament.

- La passejada. Cercavila del seguici festiu i mostra de balls a plaça.

- Correfoc.

- Ball de gala.

- Cursa a pèl. Amb 17 edicions abans de la pandèmia, es dona una bossa de tela als participants per a què hi puguin desar la roba. Només calen mitjons i bambes per córrer fins a la platja.

- Concerts a la platja. 


DIUMENGE

- Segona jornada de la fira d'artesans, al poble pescador (casc antic).

- Baixada d'andròmines.

- Diada Castellera. Tradicionalment amb els Capgrossos de Mataró.

- Paella popular.

- Expulsió. Cada bàndol es concentra a una plaça, on agafen forces: els pirates amb meló, els premianencs amb síndria. Les cercaviles, amb els gegants, els gegantons, els tabalers i els grallers, es troben a la Plaça dels Països Catalans, on després del darrer ball dels capgrossos, el de l'expulsió, té lloc la batalla de farina. A continuació té lloc la ruixada i la cercavila premianenca fins a l'ajuntament, on foragiten l'últim reducte pirata i canvien de nou la bandera del balcó.- Havaneres a la platja.

- Castell de focs d'artifici.

A més, durant tots els dies es pot gaudir de diferents actes de la Festa Major més tradicional com ara les matinades, l'ofici solemne, trobada de puntaires, les exhibicions de les escoles de ball del municipi, la fira d'atraccions, entre un llarg etcètera.