Com ens organitzem?

La Comissió de Pirates i Premianencs és assembleària: tot i que les comissions específiques treballen independentment, tot es trasllada a les reunions generals de Pirates i Premianencs per tal que s'aprovi en grup i, més tard, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Premià de Mar.

Treballem per comissions: les de treball i les dels actes que organitzem.

Comissions de treball:

Comissió de Comunicació
Encarregats de gestionar les xarxes socials de la Comissió: Facebook, instagram, twitters i el canal de youtube. Sempre estan al dia de noves tecnologies i les noves modes comunicatives.

Comissió d'Educació de la Festa
Promotors de les campanyes per transmetre els valors de la Festa Major. Bàsicament promoure un ús responsable de l'aigua als Desembarcaments i controlar que els símbols  i el vestuari de la Festa es respectin, evitant vestuari dels pirates caribencs.

Comissió del Guió
La festa dels pirates té ja una llarga trajectòria i, com que tot evoluciona, no ens podem permetre repetir inèrcies contràries a una societat plural, feminista i inclusiva. Amb els anys s'han anat proposant canvis i hem treballat conjuntament amb la Taula de Gènere convocada per l'Ajuntament per actuar en aquesta línia. Ara, aprofitant la pausa pandèmica, treballem en una proposta de guió que esdevingui oficial --que no inamovible-- per establir un fil conductor general que poguem mantenir en les edicions futures.

Comissió de Gegantons
S'encarrega de gestionar el manteniment de l'Ester i Omar petits i les seves sortides, d'acord amb el protocol d'aquestes figures i amb la col·laboració dels centres escolars del poble.

Comissió de Nous Voluntaris
S'encarrega de gestionar la gent que vol entrar a formar part de la Comissió de Pirates i Premianencs. Se'ls hi adjudica un padrí o padrina, que els acompanyarà durant el primer any dins de la Comissió. Passat aquest any s'encarreguen de fer una graduació perquè els voluntariols i les voluntarioles passin a ser voluntaris i voluntàries.

Comissió Seguretat i Gènere
Promotors de les campanyes per garantir un espai segur per a tothom en tots els actes de la Festa Major, en coordinació amb la Taula de Gènere.

Comissions d'actes


Comissió del Quinto Pirata
A qui no li agrada fer un Quinto una nit de juliol a la fresca? Aquesta comissió prepara totes i cadascuna de les partides i els seus premis corresponents. I com que amb un no n'hi havia prou... també organitzen el Quinto de Nadal.

Comissió Festa dels 100 dies
Per escalfar motors, entre finals de març i principis d'abril, s'organitza la Festa dels 100 dies, i és que som moltes les que ens passem l'any comptant els dies que falten per Sant Cristòfol. Quan ja només en queden 100, ho celebrem amb una jornada plena d'activitats i, com no, festa!

Comissió de la Refugi premianenc
Ja sabeu que els premianencs i les premianenques mai no s'estàn quiets... i sempre estan planejant com fer fora a aquests pirates... Aquesta comissió té com a objectiu, doncs, preparar al Patronat Teatre el refugi premianenc.

Comissió del Saqueig
I un cop que els pirates han desembarcat... toca fer seguici pel poble, conquerir casa a casa i lluitar fins envaïr l'Ajuntament. Aquesta comissió s'encarrega de que aquesta cercavila i l'assalt a l'Ajuntament es produeixi amb èxit; organitzen els recursos, les idees i la gent necessària per a que tot surti rodó!

Comissió de la Revolta
El divendres de Festa Major, els premianencs proven d'expulsar els pirates, sense èxit. Les dues comitives es troben a plaça per, després del protocol·lari ball dels capgrossos, fer una feliç batalla de confetti.

Comissió del Saqueig
L'última tarda de Festa Major, el diumenge, té lloc la batalla final, en què els pirates seran expulsats. Els dos bàndols es reuneixen separadament per agafar forces: els pirates amb meló i els premianencs amb síndria. Un cop ben alimentats, les dues comitives es troben a plaça on, després del protocol·lari ball dels capgrossos, es celebra una batalla de farina sense gluten. A continuació té lloc la ruixada i, ben fresquets, els premianencs arriben fins a l'ajuntament on canvien la bandera pirata per la premianenca.

Comissió de l'Atracabotigues
Aquesta comissió s'ha recuperat després de la desaparició de l'Atracabars. Es tracta d'un acte que es va dur a terme en diverses edicions, en què la canalla acompanya als pirates a saquejar el poble, amb la participació dels comerços que hi vulguin col·laborar.

Comissió de Ràtzia i Resistència
Ja sabeu que la nostra Festa Major té el seu Gran Prix sense vaquilles propi i totes aquestes proves i temàtiques... no es pensen soles. L'objectiu d'aquesta comissió és parir una gimcana divertida i diferent a l'anterior... i cada any ho fan millor!

Comissió de la Cursa a Pèl
En aquest poble som especials... i algunes nits de juliol... són massa caluroses. Aquesta comissió va decidir, en el seu moment, que la roba no calia ni als pirates, ni als premianencs, ni i a les premianenques... La famosa cursa a pèl es gestionada per un grup de gent plena de trempera!



Què és un voluntariol/a? Què és un padrí/ina?
Un voluntariol/a és una persona que s'acaba d'incorporar nova a la Comissió de Pirates i Premianencs i, que per tant, és el seu primer any organitzant i vivint la Festa Major des de dins. Per facilitar aquest procés d'incorporació i guiar-los, se'ls hi adjudica un padrí/ina. La figura del padrí o la padrina s'adjudica a una persona que ja tingui certa experiència dins de la Comissió, ja que d'aquesta manera podrà ajudar al seu voluntariol/a amb qualsevol dubte. Una vegada el voluntariol/a porta un any dins de la Comissió de Pirates i Premianencs passa a ser un voluntari/a i a tenir la possibilitat de ser padrí/na.

Què és un contramestre?
És la persona de referència de cada comissió a nivell intern i extern. Per la mateixa Comissió o per la regidoria de Cultura.

Què és “El/La Rei/Reina del Mambo”?
Entenem per Reina del Mambo a aquella persona que porta la coordinació del acte in situ, és a dir, aquella persona que durant l'acte ha d'estar controlant que tot estigui al seu lloc, a punt, i que l'acte vagi en hora. Aquesta figura va rotant d'acte en acte i, per tant, no sempre és la mateixa persona.